“Trebuie să iubim bătrânii; să-i onorăm și să-i protejăm; sunt parte din patrimoniul nostru național!” Acad. Ana Aslan
Masajul geriatric reprezintă o modalitate de tratament derivată din masajul suedez și este destinată adulților vârstnici cu nevoi speciale. În dezvoltarea masajului geriatric sau pentru vârstnici, au fost luate în considerare consecințele fizice, sociale și psihologice ale procesului de îmbătrânire.
Obiectivele masajului pentru seniori
Unul din obiectivele masajului la adulții vârstnici este furnizarea unei atingeri binefăcătoare, deoarece prin circumstanțele de viață ce acompaniază îmbătrânirea, pot suferi de deprivare de atingere. Stresul, anxietatea și depresia pot crește de-a lungul timpului vor avea un impact negativ asupra stării de sănătate fizică.
Un alt obiectiv al masajului vârstnicilor este creșterea sau menținerea flexibilității mișcării și îmbunătățirea circulației sângelui, ambele necesitând o atenție suplimentară în măsura în care îmbătrânim.
Detoxifierea corpului prin stimularea sistemului limfatic (și totodată și a sistemului imunitar), eliminarea lichidelor stagnante din corp. Masajul, mai ales cel aplicat la nivelul abdomenului stimulează mișcările peristaltice și încurajează defecația. De asemenea prin masaj se realizează “curățenia” la nivel celular. Tehnicile folosite în timpul masajului îmbunătățesc circulația sângelui spre celule, în felul acesta sângele aduce oxigen, hrană și nutrienți și preia reziduurile, toxinele și deșeurile rezultate în urma activității celulare.
Ce trebuie luat în considerare în timpul masajului vârstnicilor
- Osteoporoza este o afecțiune frecventă a vârstnicilor, mai ales în rândul doamnelor, ceea ce duce la un trup mai sensibil cu oase fragile.
- Piele mai subțire, mai sensibilă și deshidratată cu vase de sânge care nu mai sunt la fel de flexibile crescând astfel riscul apariției vânătăilor.
- Sensibilitate la durere, astfel că aplicăm presiuni ușoare spre medii, cu mișcări lungi și blânde.
- Diverse afecțiuni sau patologii de care suferă, este vitală chestionarea pacientului despre hipertensiune, diabet, tromboze, prezența protezelor, patologii articulare sau intervenții chirurgicale.
- Mediul în care se desfășoară masajul. Încăperea trebuie să fie bine aerisită, cu o temperatură adecvată. Trebuie de asemenea asigurat accesul facil pe masa de masaj (cu ajutorul unei trepte sau prin reglarea înălțimii acesteia) și asigurarea confortului pacientului prin utilizarea de perne ori rulouri în scopul așezării corpului într-o poziție corectă din punct de vedere fiziologic și biomecanic.