Metode de abordare și tratament
Schema de tratament va fii întotdeauna adaptată, modificată și personalizată fiecărui individ în parte. În continuare voi dezbate metode și tehnici de tratament specifice kinetoterapiei deoarece, în afara faptului că aceasta este meseria în care m-am pregătit, kinetoterapia privește și tratează lucrurile dintr-un cu totul alt punct de vedere. Iar împreună vom aborda acest subiect, mai corect îndrăznesc să spun. Din punct de vedere global, raportat la întregul corp, comparativ cu medicina clasică care are obiceiul de a trata fiecare suferință local, punctiform… și bineînțeles, salutar cu trendul actual, în mod organic.
Adesea, suferințele și durerile cu care avem de-a face pornesc de la un dezechilibru muscular. Mai pe românește, corpul nostru este un sistem complex de pârghii, acesta îi oferă funcționalitatea, iar sănătatea și integritatea sa determină libertatea noastră de mișcare (mișcare fizică, somatică) și chiar calitatea vieții. Astfel, în durerile de spate respectiv durerea care coboară pe membrul inferior un prim pas este să relaxăm grupele musculare scurtate, tensionate, hipertone și să le tonifiem sau întărim pe cele slabe.
Un prim mușchi de relaxat este iliopsoasul. Un mușchiuleț foarte important și interesant, căruia îi voi dedica un întreg articol – momentan voi preciza doar faptul că el se întinde de la nivelul șoldului (trohanterul mare al femurului) până pe partea anterioară a vertebrelor lombare. Mai pe scurt este o coardă care trece prin abdomenul tău de la șold până la șale. În cazul iliopsoasului, masajul nu este o variantă (cel puțin nu pentru un cetățean obișnuit). În schimb foarte eficient este stretchingul. Acestea sunt câteva stretchinguri pe care le poți face:
- Din poziția de cavaler servant, poziția descrisă în imaginea de mai jos, vei încerca să duci cât mai în spate piciorul dinapoi iar pentru piciorul din față unghiul genunchiului recomand să fie mai mare de 90 de grade. Pentru a accentua efectele acestui stretching înclină ușor trunchiul spre înapoi, pieptu-n față, capul drept.
- Din decubitul ventral (de pe burtă) apucă cu mâna glezna piciorului de aceiași parte. Încearcă să desprinzi genunchiul de sol, la fel și pieptul. Acest exercițiu este de fapt coșulețul pe care obișnuiam să îl facem în copilărie. Dacă vrei o versiune mai intensă încearcă același lucru dar cu piciorul de pe partea opusă .
În continuare vom lucra puțin la relaxarea ischiogambierilor (mușchii coapsei). Nici nu vă spun câți pacienți am avut care erau incapabili să facă flexia șoldului sau mai exact să ridice piciorul până la 90 de grade. Ei bine stretchingul acestora este foarte eficient. Foarte important de menționat este faptul că tocmai această mișcare, în multe cazuri accentuează durerea pacientului așa că este crucial ca întinderea să se simtă și să se realizeze de la fesă spre coapsă, din șold și nu la nivelul zonei lombare (șalele).
- Din șezut cu picioarele întinse spre înainte și lipite între ele, se realizează aplecarea spre înainte a trunchiului. În acest caz este important să realizăm flexia din șolduri și nu din spate.
- Din stând întins cu fața în sus realizează flexia șoldului cât de sus poți. Pentru a fi eficient trebuie să menții genunchiul întins și glezna la 90 de grade. Așează o eșarfă, o bandă elastică, o curea, un prosop sau orice ai la îndemână pe talpă și începe să tragi ușor.
Din acest punct începe munca de tonifiere. Zonele care au nevoie de întărire sunt de obicei fesele – ele au un rol important în dinamica globală, stabilitatea șoldurilor și a bazinului -, musculatura abdominală, și mă refer aici mai ales la mușchii profunzi precum tranzversul abdominal și oblicii. Pe lângă aceștia eu recomand tonifierea mușchilor de jur-împrejurul taliei ca o centură. Astfel, mușchii acționează ca un corset și preiau greutatatea care cade altfel asupra articulației.
Exercițiul 1:
Din stând pe genunchi cu brațele întinse spre înainte, se ia priză pe palme iar bazinul se mută spre înainte până atinge suprafața de sprijin. Ar trebui să ajungi într-o poziție cu bratele-ntinse, capul pe spate, pieptul înainte, genunchii întinși. Urmează revenirea, repetă exercițiul acesta de circa 15-20 de ori.
Exercițiul 2:
Din patrupedie (patru labe) se întinde un braț și piciorul de pe partea opusă, coboară și repetă mișcarea în 3 serii a câte 15 repetări. Repetă și pe partea opusă! Vei fii poate surprins de faptul că o parte este mult mai mobilă sau mai elastică ori mai ușor de controlat respectiv mai puternică. Acesta este tot un dezechilibru muscular, dar important este să repeți exercițiul și în timp vei observa cum situația se reechilibrează.
Exercițiul 3:
Din stând în decubitul ventral (pe burtă adică), așează-ți palmele sub umeri, apoi împinge-te în acestea și realizează cel puțin 30 de extensii în mai multe serii. Variază exercițiul prin modificarea presiunii din palme, încearcă să ridici capul, umerii și pieptul folosind musculatura spatelui.
Exercițiul 4:
Din poziția de cavaler servant, cea de la început, ridică deasupra capului brațul de pe partea opusă șoldului extins. Folosindu-te de o bandă elastică așezată sub talpă realizează cu aceasta mișcări scurte de extensie a trunchiului și a brațului. Dacă nu ai o bandă elastică te poți folosi de o greutate mică sau poți pur și simplu să îți așezi mâinile în șolduri și să faci extensia trunchiului până simți că se activează musculatura abdominală.
Sănătate multă ouă!