S.O.S. – terapii auxiliare pentru reducerea durerii de sciatic

  1. Posturarea – dacă ai acasă un suport lombar ești norocos, dacă nu, te poți folosi de un rulou sau poți rula o pătură, te poți folosi de o pernă. Din decubitul dorsal, cu fața în sus, întinde-te și așează respectivul rulou sau suport lombar în zona inferioară a spatelui. În felul acesta se corectează postura și forma coloanei. Multe probleme apar din cauza “ștergerii” curburii lombare (fenomen care apare mai ales la persoanele sedentare sau care lucrează mult din șezut precum șoferii sau cei care stau mult la birou). Țelul nostru este să ajungi la 30 de minute. Îți garantez că la început va fii aproape imposibil dar treptat timpul pe care îl poți sta va crește.

2. Cald vs Rece – majoritatea pacienților reacționează pozitiv la căldură, deoarece aceasta relaxează musculatura, stimulează dilatarea vaselor sanguine și circulația locală, lucru care ajută metabolismul local și procesul de vindecare. Te poți ajuta de o pernuță sau pătură electrică, o sticlă cu apă fierbinte (ai grijă totuși la arsuri sau iritații, încearcă să așezi sursa de căldură pe un material subțire precum o batistă sau un prosop și nu direct pe piele), o șosetă umplută cu sare încălzită în cuptorul cu microunde sau o pernuță specială cu gel. Sursa de căldură se așează pe spate și pe fese.La polul opus, unele persoane se simt mai bine la rece, explicația ar fii că recele reduce procesul inflamator ușurând durerea. Câteva cuburi de gheață sau un pachet de legume congelate sunt opțiuni la îndemâna oricui. Atenție, nu le aplica direct pe piele!

3. Medicație orală sau topicală – durerea poate fii greu de gestionat și este perfect de înțeles. În aceste cazuri se poate apela la o formă sau alta de medicație, fie ocazional sau pe toată durata tratamentului. De fapt, uneori chiar este indicat ca pacientul să înceapă cu o formă sau alta de tratament medicamentos pentru a putea realiza mișcările și  exercițiile cât mai eficient și pentru a avea rezultate optime, durerea fiind adesea un mare obstacol în procesul de recuperare.

       Așadar, ce putem folosi? Principalele medicamente sunt miorelaxante (cele care relaxează musculatura), antialgice și analgezice (au rolul de a reduce durerea), antiinflamatorii (reduc inflamația). Mai sunt și metode locale precum plasturii cu ardei iute (recomand multă precauție în utilizarea lor deoarece pot produce arsuri și iritații la nivelul tegumentului), diverse creme sau geluri ori chiar supozitoare.

    În funcție de individ unele au rezultate mai bune ca altele însă vreau să subliniez că acestea sunt doar metode temporare care reduc, mai mult sau mai puțin, efectele și nicidecum cauza!

    Leave a Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Scroll to Top