Tu știi diferența dintre terapia EMS și terapia TENS?

Dacă ai experimentat vreodată durere acută sau cronică, cu siguranță ai auzit că electroterapia este o metodă foarte eficientă de tratament – dar cum te ajută de fapt acest tip de tratament?

Două tipuri de electroterapie sunt EMS (electrostimulare musculară) și TENS (electrostimulare nervoasă transcutanată), curenți care produc impulsuri electrice de joasă tensiune, către o zonă specifică a corpului. Cu toate acestea, în funcție de nevoile tale, s-ar putea să ai nevoie de o formă de electroterapie în detrimentul celeilalte. Citește în continuare pentru a te informa despre cele două tipuri de electroterapie și pentru a putea face o decizie informată legat de terapia adecvată nevoilor tale.

Ce este EMS?

EMS se focusează în principiu pe stimularea musculaturii. Un aparat de electrostimulare musculară va trimite impulsuri electrice prin intermediul electrozilor plasați pe zona corpului interesată. Dispozitivul rulează un tipar de impulsuri electrice ce provoacă contractarea și relaxarea mușchiului în mod repetat.

Cum poate ajuta?

EMS este adesea folosit pentru a tonifia un mușchi sau grupă musculară sau pentru a favoriza relaxarea și recuperarea acestuia după o perioadă de solicitare. Dacă ești un împătimit al sportului și fitness -ului, terapia EMS te poate ajuta să îți îmbunătățești condiția fizică sau te poate ajuta să te refaci mai repede în urma unui antrenament intens.

Deoarece electrostimularea îmbunătățește circulația sanguină la nivelul mușchiului, acest tip de terapie ajută la decontracturarea unui mușchi tensionat și chiar la îmbunătățirea flexibilității și libertății de mișcare. Acest aspect este folositor în special dacă ai suferit recent o accidentare sau o patologie și ești supus riscului de atrofie (sau hipotonie) musculară.

EMS acționează direct asupra mușchilor și nu a nervilor, cu scopul de a stimula și de a reface musculatura, în opoziție cu diminuarea durerii. Un alt efect al terapiei EMS este de a oferi mușchilor sau grupelor musculare un mini-antrenament, astfel musculatura poate deveni mai tonifiată și mai trofică în urma folosirii acestei terapii de-a lungul timpului.

Este important de menționat că EMS nu trebuie să înlocuiască exercițiile fizice clasice și antrenamentul, ci este indicată îmbinarea celor două pentru a promova recuperarea și starea de bine.

Ce este TENS?

Terapia TENS se focusează pe nervi prin blocarea semnalului dureros, ce provine de la nivelul zonei corpului interesată, către sistemul nervos central (creier).

Asemenea unui dispozitiv de tip EMS, TENS-ul utilizează electrozi poziționați pe tegumentul (pielea) zonei dureroase și transmite un impuls electric de înaltă frecvență țintit asupra terminațiilor nervoase.

Cum poate ajuta?

Prin blocarea semnalului de durere, creierul nu mai percepe senzația dureroasă. În locul durerii este percepută o senzație de furnicătură și eliberarea de durere. Terapia TENS este foarte eficientă în afecțiunile cronice precum degenerările artrozice, spondiloză, P.S.H., reumatismul sau afecțiuni neurologice.

Dacă ești interesat de o metodă de a stimula mușchii în mod individual sau de a reduce durerea fără medicație, electroterapia poate fi o soluție. Există device-uri ce pot fi folosite chiar la tine acasă, însă, pentru a ști cu exactitate dacă problema sau suferința ta este cauzată de un mușchi sau de un nerv, este vital să te consulți cu un medic de specialitate sau cu fizioterapeutul tău.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top