Cum ne pregătim pentru o ședință de terapie? (Kinetoterapie/masaj)

Unele persoane sunt deja formate și bine experimentate cu normele și cutumele ce se impun la o ședință de terapie, fie ea kinetoterapie, fizioterapie sau masaj.

Pentru cei care nu au vizitat până acum un cabinet de recuperare, sau experiența cu astfel de așezări este una redusă, am compus un mic ghid practic care să te ajute și să te informeze! Așadar, ce ar trebui să faci și ce ar trebui să eviți în timpul unei vizite la un salon sau cabinet?

Hainele / Ținuta

Hainele trebuie să fie lejere și cât mai ușor de îmbrăcat și dezbrăcat. Dacă mergi la o ședință de fizioterapie sau electroterapie, ține cont de zona pe care se lucrează și poartă ceva care oferă accesul cât mai facil la zona interesată. De asemenea dacă participi la o ședință de kinetoterapie sau gimnastică medicală, ține cont că cel mai probabil vei realiza o serie de exerciții fizice iar ținuta trebuie să fie pe măsură, deci recomand echipament sportiv.

Părul și coafura

Ei bine, părul se supune acelorași reguli. Încearcă să îl ții prins pe cât posibil pentru a nu te încurca la realizarea exercițiilor. În plus părul tău poate acoperi zona pe care se lucrează, cum ar fii zona cervicală. Este de preferat să ai la tine o clamă sau un elastic să îți poți prinde ciuful. Este posibil ca în timpul masajului sau al terapiei, câteva fire sau șuvițe să intre în contact cu diverse creme sau uleiuri pe care le folosește terapeutul tău, de aceea este mai bine să îl prinzi în prealabil.

Accesoriile

Deși acestea completează și elevează o ținută, este de preferat să le lași acasă. Elemente precum cerceii, lănțișoarele sau ceasul pot interfera cu aparatura din cabinet, mai ales dacă acestea sunt din metal. La fel ca în cazul părului pot îngreuna accesul la anumite zone ale corpului, spre exemplu articulația mâinii în timpul purtării unui ceas sau brățări. La anumite tehnici cum sunt manipulările, accesoriile se pot agăța de degetele terapeutului sau de aparatura pe care o folosește acesta, pot intra în piele rănindu-te. Plus că nu vrei să îți murdărești bijuteria de cremă sau ulei!

Alimentația

Cel mai bine este să nu vii cu burta plină la terapie. Dacă programul tău de recuperare presupune exerciții sau gimnastică medicală, prânzul copios te poate încurca. Sau dacă trebuie să stai mai multe minute în decubitul ventral (cu fața în jos), unele persoane pot avea reflux gastro esofagian sau pur și simplu o stare de disconfort. Din alt punct de vedere, o masă copioasă te face mai lent, mai somnoros și mai puțin receptiv la indicații și comenzi. Pe de altă parte nu recomand să te prezinți nici flămând. Vei sta toată ora cu gândul la mâncare, vei fii cel mai probabil slăbit, apatic și fără energie.

Igiena

Cred că se înțelege de la sine că o igienă precară este foarte neplăcută și neprofesionistă. Evită pe cât posibil să consumi alimente care lasă un miros intens cu puțin timp înainte de ședință, asigură -te că ai făcut un duș recent și că șosetele tale nu miros… Ca și terapeuți avem de-a face cu diverse persoane iar adesea mediul profesional nu ne permite să atragem atenția asupra acestor aspecte așa că te rugăm fii respectuos și responsabil când vine vorba de igiena personală și mirosul corporal. La polul opus sunt cremele, loțiunile sau parfumurile cu un miros foarte intens. Chiar dacă tu apreciezi acel parfum este posibil ca terapeutul tău sau unii pacienți să fie copleșiți sau să nu-l agreeze sau unele persoane pot avea alergii și sensibilități la anumite mirosuri.

Hidratarea și alcoolul

Hidratarea este vitală pentru sănătatea și bunăstarea noastră fizică și psihică. Ideal ar fii să vii hidratat la ședință, știind că hidratarea corespunzătoare are rol în reglarea temperaturii corpului, lubrifierea articulațiilor, performanța fizică, funcțiile cognitive (luarea deciziilor, atenție, memorie) și sănătatea pielii!

Te rugăm, nu consuma alcool înaintea unei programări, chiar dacă ai emoții, alcoolul nu este o soluție! Alcoolul este un vasodilatator și îți va crește sensibilitatea la anumite proceduri sau tehnici. De asemenea, este binecunoscut faptul că alcoolul nu hidratează ci dimpotrivă, este un diuretic! Pe lângă acest aspect, alcoolul dezinhibă și alterează starea de conștiență… Nimeni nu vrea să aibă de-a face cu un pacient turbulent!

Sper ca acest ghid să te ajute și să clarifice anumite lucruri! Indiferent de situația în care te afli, cu siguranță membrii echipei la care apelezi, te vor ghida și te vor îndruma pentru a evita orice neplăceri sau neînțelegeri.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top