De ce adolescenții sunt buni candidați pentru o ședință de kinetoterapie

Adolescența, o perioadă marcată de transformări fizice și psihice intense, necesită o atenție deosebită asupra sănătății. Activitatea fizică regulată este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a corpului și pentru prevenirea unor afecțiuni.

Kinetoterapia, prin exerciții adaptate vârstei și nevoilor individuale, poate fi un aliat de nădejde în menținerea unui stil de viață sănătos și activ.

Principalul factor care îi face pe tineri eligibili pentru o ședință de kinetoterapie, este însăși adolescența. În această perioadă de tranziție de la copil la adult, corpul lor suferă mai multe modificări, începând cu cele hormonale, până la modificările musculo-scheletice.

În acest răstimp oasele lor se lungesc într-un ritm foarte alert – mămicile poate ne pot confirma câte perechi de pantaloni au rămas scurte de la un an la altul-, iar mușchii uneori nu pot ține pasul ducând la deformări ale coloanei precum scolioza sau cifoza, atitudini și posturi vicioase precum hiperextensia genunchilor, retroversia bazinului, un abdomen slab și altele…

Un alt aspect ține de hipermotilitatea și elasticitatea specifice vârstei. Laxitatea articulară este mai accentuată la fete, însă nici băieții nu sunt scutiți de o mobilitate excelentă. Poate din cauza sedentarismului sau doar din cauza unei creșteri rapide, musculatura nu este echilibrată și apar modificări la nivelul diverselor articulații spre exemplu genuvarum sau genuvalgum, ștergerea curburii lombare sau hiperlaxitate la nivelul umerilor și șoldurilor.

Simultan cu aceste transformări musculo-scheletice, adolescenții trec și prin altfel de schimbări, de natură psihologică și emoțională. Suntem deja conștienți că trăirile interioare se traduc adesea în atitudinile și posturile pe care le adoptă tinerii noștri. Fie că adolescentul este unul cu o personalitate exuberantă, extrovertă, atitudine ușor de dedus din mersul crăcănat și pieptul împins înainte, ori un adolescent timid, introvert și anxios, majoritatea emoțiilor, suferințelor sau bucuriilor vor dicta postura corpului.

Pe lângă toate acestea, pubertarii sunt în căutarea propriei identități, a grupului social de care aparțin și a intereselor. Pentru a-și atrage tovarășii sunt dispuși să facă destul de multe lucruri pentru a-și dovedi apartenența față de grup. De la a purta anumite accesorii – accesorii care alterează postura și purtarea, precum pantofi, genți sau ghiozdane burdușite, căști sau chiar tunsori.

De asemenea, tinerii sunt foarte atrași de gadgeturi precum skateboardul, rolele, trotinetele electrice s.a. Deși sportul și activitățile fizice sunt în lucru grozav, unii tineri nu au coordonarea sau abilitățile necesare realizării respectivei activități în mod corect, riscând dezvoltarea unor atitudini vicioase.

Unii adolescenți, din aceiași dorință de apartenență, încep practicarea unui sport sau frecventează sălile de forță și deși, așa cum am spus mai devreme, acesta nu este un lucru rău, o fac fără supervizarea unui mentor, instructor sau coordonator. Fără o bună cunoaștere a propriului corp și a capacităților acestuia, fără o bună conexiune minte-corp, accidentările și deviațiile de postură nu vor întârzia să apară.

Neliniștea și dorința de aventură, sunt totodată slăbiciunile dar și punctele tari ale adolescenților. Pentru ei nimic nu este imposibil, și deși aceasta poate fi adevărat, tot acum au și cea mai mare nevoie de susținere și de ghidare.

Încurajează-ți adolescentul să descopere lumea și tot ceea ce îi poate oferii, dar nu uita să îl aduci la o ședință de kinetoterapie unde îi putem ajuta să se adapteze mai ușor și să se simtă mai încrezători în propriile forțe.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top