De ce apreciez și recomand Yoga

Practica yoga este un subiect foarte vast, cu multe laturi și o istorie bogată. Azi însă discutăm despre yoga ca sport, din punct de vedere biomecanic, din perspectiva mea de kinetoterapeut și practicant ocazional al yoga.

Yoga lucrează simetric

Nu este singurul sau unicul sport care solicită atât emisfera stângă cât și emisfera dreaptă a corpului în mod egal, dar o face într-un mod care îți permite să analizezi și să compari capacitățile și dezechilibrele celor două părți de care, poate, nici nu erai conștient.

Yoga solicită mobilitatea și amplitudinea articulară

Cu siguranță, majoritatea dintre noi, când ne gândim la yoga o asociem cu contorsionismul. Ei bine acest lucru este doar parțial adevărat. Această practică, are la bază mai multe posturi, unele dintre ele cu adevărat solicitante pentru articulații, elasticitate și capacitatea de mișcare în general… Fapt ce o face atât de minunată, în opinia mea. Toate aceste poziții ne scot din limitările posturale de zi cu zi.

Practica yoga este complexă

Depinde desigur de intensitatea rutinei și de experiența practicantului, dar adesea practica yoga include atât exerciții izotonice (exercițiile în care mușchiul realizează o mișcare prin modificarea lungimii mușchiul cu tensiune constantă), izometrice ( realizarea unei contracții musculare fără modificarea lungimii mușchiul), contracții excentrice care ajută la alungirea și suplețea mușchiului și stretching. Menținerea posturilor cu suprafață mică de sprijin antrenează echilibrul și coordonarea…

Într-adevăr o practică complexă care folosește doar greutatea propriului corp.

Yoga și respirația

Respirația este singura funcție vitală pe care o putem controla. Ea, respirația, este o unealtă foarte valoroasă pentru a calma sistemul nervos sau pentru a umple corpul de energie. În yoga, se pune mare preț pe respirație și la fiecare mișcare există indicații legate de inspir, expir sau menținere. În yoga există mai multe tipuri de respirații care solicită și antrenează mușchii respiratori.

De asemenea, în practica yoga se cere să respiri în poziții care blochează sau limitează într-o oarecare măsură expansiunea cutiei toracice, acesta fiind un exercițiu minunat pentru dezvoltarea capacității respiratorie.

Relaxarea prin stretching

Așa cum am menționat anterior, există mai multe tipuri de practici yoga. Una dintre acestea este Yin Yoga. Subliniez că nu sunt vreun expert, dar știu că Yin Yoga constă în menținerea anumitor posturi pentru o perioadă mai lungă de timp, circa 90 de secunde. Acest exercițiu care în esență este o formă de stretching, în combinație cu respirația lungă și profundă, dau naștere unei forme de meditație care calmează și liniștesc sistemul nervos.

Întinderea unui mușchi pentru cel puțin 30 de secunde, transmite sistemului nervos central, că respectiva acțiune nu este periculoasă pentru integritatea mușchiului, în consecință sistemul nervos va ordona mușchiului să se relaxeze. Fenomen ce va duce în timp la creșterea mobilității și la reducerea tensiunilor musculare.

Yoga pentru coloană

Yoga implică multe posturi de torsiune și rotație ale coloanei vertebrale, acesta fiind un exercițiu foarte benefic pentru sănătatea coloanei vertebrale. Toate aceste torsiuni mențin mobilitatea articulară și elasticitatea țesuturilor conjunctive și periarticulare. De asemenea aceste rotații și “legături” (din engleză bind=legătură) rup aderențele articulare și fasciale, ajutând totodată la tonifierea musculaturii abdominale.

În yoga, sănătatea coloanei vertebrale este menținută și prin posturile de inversie care realizează o decompresie a discurilor intervertebrale, hidratează articulațiile vertebrale și combat efectele gravitației.

Yoga și sănătatea burticii

Mai sus explicam cum torsiunile din yoga sunt benefice pentru sănătatea coloanei, însă acestea nu sunt singurele beneficii ale rotațiilor și torsiunilor. Prin presiunea aplicată la nivelul abdomenului, contorsionările apasă pe intestine împingând gazele staționare. Prin executarea acestor răsuciri se realizează un blocaj în circulația sangvină locală, iar odată cu revenirea, blocajul este eliminat iar circulația sanguină reluată dar cu un aflux mai mare, exact ca în cazul unui baraj. Acest aflux oxigenează, curăță și hrănește țesuturile.

De asemenea, răsucirile și torsiunile realizează un masaj al organelor din cavitatea abdominală.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top